Veelgestelde vragen over kamperen (FAQ)

Man en vrouw zittend voor hun caravan op een camping midden in de natuur

De 9 Veelgestelde vragen over kamperen

1. Wat is kamperen nou precies?

De definitie van kamperen volgens het van Dale woordenboek is “in tent, camper of caravan overnachten”

Waar je overnacht staat volgens deze definitie vrij maar normaal word kamperen geassocieerd met het slapen in de wilde natuur, een camping of een kampeerpark (zonder faciliteiten)


2. Wat moet ik meenemen tijdens het kamperen?

Je uitrusting ligt vooral aan hoe je gaat kamperen en met welk vervoer. Op een glamping? Dan is er een grote kans dat je weinig mee hoeft te nemen. En als je met een camper weg gaat dan is een tent ook niet meer nodig.

De meest voorkomende benodigdheden hebben wij voor je op een rijtje gezet!

 • Een tent
 • Slaapzak
 • Matras
 • Stoel
 • Tafel
 • Eetgerei
 • Keukengerei
  • Brander/gaspit
 • Kleding
 • Toiletartikelen

Toch meer informatie nodig over een bepaald onderwerp? misschien vind je hem wel via de onderstaande knoppen!


3. Waar kan en mag ik overal kamperen?

In Nederland

Waar je mag kamperen is afhankelijk van het land waar je je in bevind.
In Nederland mag je in theorie overal kamperen, mits je toestemming hebt. Wildkamperen is dus helaas niet toegestaan.
Op zoek naar een unieke plek? Check dan altijd even bij de beheerder van de locatie of je daar mag overnachten. Maar de veiligste optie blijft natuurlijk gewoon een camping!

In andere Europese landen

Mocht je echt willen wildkamperen dan is Scandinavië je beste vriend. In Noorwegen, Zweden en Finland geld het zogeheten ‘Allemansrecht’ wat betekend dat je overal je tent op mag zetten met uitzondering van privéterrein of parkeerplaatsen.

Voor de actuele informatie verwijzen wij graag naar de officiële regels van het land wat je wilt bezoeken. Lees je dus goed in van te voren, dat voorkomt een hoop gedoe😉


4. Hoe duur is een kampeervakantie met het gezin?

Uit onderzoek van ADAC, de Duitse pechhulp en wegenwacht, blijft kamperen een van de goedkoopste vormen van op vakantie gaan.
Het onderzoek gaat uit van een gezinssamenstelling van 2 ouders en een 10 jarig kind die op vakantie gaan met een kamper. De gemiddelde prijs in Europa ligt op €55,70 per dag inclusief elektra en sanitaire voorzieningen.

Enige bespaartips om dit bedrag nog lager te krijgen is het slapen in een tent, deze overnachtingsplekken zijn een stuk goedkopen dan een plek voor de caravan. Ook is het belangrijk om vroeg te boeken om hoge prijzen te voorkomen.


5. Ik ben op zoek naar leuke activiteiten voor bij een kampeervakantie, wat kan ik allemaal doen?

Een kampeervakantie is niet anders dan een normale vakantie op het gebied van activiteiten. Toch ben je waarschijnlijk eerder geneigd om actievere activiteiten op te zoeken.

Sta je op de camping? Dan is er hoogstwaarschijnlijk een hoop te beleven! De meeste campings zijn voorzien van animatieteams voor het broodnodige vermaak, deze teams zijn wel vaak voor jonge kinderen.
Daarnaast hebben campings ook genoeg contacten met bedrijven in de regio, bij de receptie vind je vaak een hoop flyers met actieve en relaxte activiteiten in de regio.

Tot slot bevatten deze flyers meestal ook extra kortingen, dus loop er niet direct langs bij binnenkomst 😉


6. Wat als het gaat regenen tijdens het kamperen?

Regen, we kunnen het helaas altijd verwachten in Nederland en omliggende landen. Het is altijd handig om regenkleding of poncho’s mee te nemen als je activiteiten buiten wilt gaan doen.

Gelukkig is je tent waterdicht dus droog zitten/liggen kan altijd en als je op een camping zit zijn er vaak ook genoeg binnenruimtes aanwezig!


7. Wat zijn goede maaltijden om te koken tijdens het kamperen?

In de natuur heb je niet de luxe van je eigen keuken, daarom zullen de gerechten die je maakt ook anders zijn dan thuis. Wij raden aan om vooral makkelijke gerechten uit te zoeken namelijk de ‘eenpansgerechten’. Deze zijn lekker snel en ook erg smaakvol!

Ten slotte scheelt een hoop tijd maar ook een hoop afwassen 🙂


8. Ik heb heel veel spullen mee, hoe raak ik niks kwijt?

Alles wat je meeneemt wil je natuurlijk ook weer mee terug krijgen, bij deze geven we je een paar tips om georganiseerd heen- en terug te gaan!

 • Ten eerste:
  Maak gebruik van een inpaklijst, door deze bij te houden weet je precies wat je mee hebt genomen!
 • Ten tweede:
  Maak gebruik van doosjes en zakjes om je spullen in op te bergen, dit neemt minder ruimte in beslag en houd je alert!
 • Ten derde:
  Hou zo veel mogelijk spullen in je tas tot dat je deze spullen gaat gebruiken. Als je spullen uit je tas haalt die nog niet nodig zijn, dan vergeet je sneller waar je ze neer hebt gelegd.
 • En als laatste:
  Laat waardevolle spullen zoals make-up en dure sierraden gewoon thuis. Dit scheelt weer ruimte, gewicht en als je het niet mee neemt kan je het ook niet kwijt raken.

9. Ik mis iets op deze pagina, hoe kan ik in contact komen?

Suggesties, vragen en opmerkingen. Daar houden wij van bij Prijsvriendelijkreizen.nl

De snelste manier om in contact te komen met ons is via onze email Info@prijsvriendelijkreizen.nl

Voor meer informatie klik op de knop hier onder!


Geplaatst

in

door